GUACAMOLE

HOZZÁVALÓK 1x2x3x
- 2 db érett avokádó – kb. 250-300 g
- 1 kis fej hagyma – kb. 50 g
- 1 db kisebb paradicsom – kb. 75 g
- 2-3 szál koriander
- 1/2 zöldcitrom (lime) leve (citrommal helyettesíthető)
- só
ELKÉSZÍTÉS
- A guacamole elkészítéséhez először vágd ketté az avokádót hosszában, egy kanállal szedd ki a húsát, és egy villával törd össze. Az ízlésedtől függ, hogy teljesen pürésre vagy kicsit darabosabbra hagyod.
- Csavard az avokáódra a zöldcitrom (lime) levét, és keverd össze. Ennek nem csak az íze zseniális, de segít megakadályozni, hogy megfeketedjen az avokádó.
- Vágd apróra a hagymát, a paradicsomot és a korianderzöldet, és add az avokádóhoz. Én a paradicsomnak csak a húsát adom hozzá, vagyis előtte a magját kiszedem. Itt is a te egyéni ízléseden múlik, hogy mennyire apróra vágod a hozzávalókat.
- Sózd ízlés szerint, jól keverd össze az egészet, és tedd a hűtőbe legalább 4 órára.
A guacamole [ejtsd: guákámóle] talán a leghíresebb avokádókrém, ami egyenesen Mexikóból származik. Nagyon könnyen elkészíthető, rendkívül egészséges és rendkívül finom.
Itthon sokféle verzióval lehet találkozni, és nem mondom, hogy Mexikóban is mindenki ugyanúgy csinálja, de az igazi guacamole hozzávalói között van egy, amit nem szabad kihagyni: ez pedig a zöld koriander.

Hol kapható zöldcitrom és koriander?
A zöldcitrom még helyettesíthető citrommal, de ha igazán finomat akarsz enni, akkor a koriandert nem hagyhatod ki. Ennek beszerzése sajnos nem egyszerű.
Mindkettőt csak nagyobb üzletekben vagy speciális élelmiszert árusító boltokban lehet megtalálni. Érdemes guacamole készítése előtt körbenézni, és beszerezni ezt a két hozzávalót, mert jelenleg nagyobb különlegességnek számítanak Magyarországon, mint az avokádó.

Előre elkészíthetem a Guacamole-t?
Igen! Elkészíthetsz egy adag guacamole-t egy nappal előre. A levegő az avokádó ellensége, és megbarnul. Megőrizheti a guacamole-t, ha műanyag fóliát helyez közvetlenül a guacamole felületére , és kiszorítja az összes extra levegőt. Még akkor is, ha zárt edényben tárolja, ha először műanyag fóliát helyez közvetlenül a guacamole tetejére, akkor is zöld és élénk megjelenésű marad.
A guacamole íze a legjobb, ha az elkészítése után egy napon belül fogyasztásra kerül.