Keto-sztorik

Annyira hozzászoktunk, hogy a kenyér és a gabonafélék nemcsak az étrendünk, hanem a kultúránk szerves részét is képezik, hogy nehéz elfelejteni, hogy "a kenyér mindennek a feje."

A gabonában található anyagok, amelyeknek a csíra védelmét és a kártevők elleni védekezést kellene szolgálniuk, gyulladást okoznak a szervezetben és megakadályozzák a tápanyagok felszívódását. Modern társadalmunk minden betegsége a gabonafélékre vezethető vissza, különösen a búzára, amely a civilizáció alapélelmiszere.

Természetesen a cukor és a finomított termékek megjelenése nagyban rontott a helyzeten, de a civilizációs betegségek még a cukor és a McDonalds előtt jöttek. 


CH CSÖKKENTETT DIÉTÁK RÖVID TÖRTÉNELME:

Az alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú étrendek - keto, paleo, lchf - az utóbbi időben nagyon népszerűvé váltak, és nagyon is a figyelem középpontjába kerültek.

Annak érdekében, hogy megértsük, hogy ez nem csak egy trend, szeretném elmondani az alacsony szénhidráttartalmú diéták történetét, hogy levonhassuk a saját következtetéseinket, és talán felnyissuk a szemünket néhány dologra.
A CH csökkentett étkezés története a 19. században kezdődött, amikor William Bunting közzétette 20 kg-os fogyásának történetét, amelyet nem éhezéssel, hanem csak az étrendjének megváltoztatásával ért el.
Bár valójában az evolúció teljes története során ( kb. 3 millió éve) az emberek ezt a fajta étrendet alkalmazták.
A földművelést megelőzően az ember körülbelül 10 000 évvel ezelőttig főként állati eredetű ételeket fogyasztott.
Kevés szénhidrátforrás volt - szezonális élelmiszerek kis mennyiségben.
A hús, a zsír és az állati csontvelő tett minket emberré, és ezen az étrenden az agyunk nagyobb lett, a beleink pedig kisebbek. "Távoli rokonainktól", a majmoktól eltérően emésztőrendszerünk nem alkalmas arra, hogy a növényekből fermentáció útján felszívja és kivonja a tápanyagokat.
Az alacsony szénhidráttartalmú étrendek már régóta ismertek. Az ókori Görögországban a sportolók úgy próbálták fitten tartani magukat, hogy sok húst ettek, és mellőzték a kenyeret, a gyümölcsöt és a zöldséget.


KETO DIÉTA: 2021 LEGTRENDIBB DIÉTÁJA

A keto diéta lényege, hogy kiveszi a szénhidrátokat az étrendből, és olyan zsírra és proteinre cseréli, mint például a hús, a hal, a sajtok, a tojás, a joghurt stb.

Amikor nincs elég szénhidrát a testben (nem kerül be a megszokott mennyiség az édességeken, magvakon és gabonaféléken keresztül), a szervezet ketózisba lép, amely során az ételek helyett a testzsíron keresztül állítja elő a szükséges energiát.

Mit jelent a ketózis?

A ketogén étrendben szereplő "keto" szó abból származik, hogy a test ilyenkor glükóz helyett egy alternatív energiaforrást használ amit ketonoknak nevezzük.

Ez egy alternatív üzemanyag-forrás a test számára, amelyet akkor használ ha nincs elegendő glükóz a rendszerben.

A ketonok főként akkor keletkeznek, ha nagyon kevés szénhidrátot vagy nagyon kevés kalóriát eszünk.

Ketogén étrend esetén az egész test átvált zsírok égetésére. A keto hybrid motor ilyenkor beindul a testben. A zsír mint "alternatív" energia elkezd elégni a hogy többnyire zsírral működjön. Amikor az inzulinszint nagyon alacsony lesz, a zsírégetés drasztikusan növekedik. Ha ez egyre többször megtörténik akkor Időről időre a test egyre könnyebben fér hozzá a zsírpárnákhoz, és a keto hybrid motor egyre többet lesz képes bekapcsolni.

A ketogén diéta egy nagyon alacsony szénhidráttartalmú, moderált fehérjetartalmú, zsírban gazdag étrend. A ketózis állapotában a szervezet fő üzemanyaga a zsír, és a zsír anyagcseréje során keletkező ketontestek. A ketogén étrend hatására a vércukor- és az inzulinszint lecsökken, ezért a szervezet nagyszerűen képes energiát nyerni a zsírsavakból, és ketontestekből.

Normál étrend mellett az agy és a többi belső szervünk is glükózt használ fel energia gyanánt viszont, ketózisban elkezd ketontesteket hasznosítani. A testünk nagyszerűen képes alkalmazkodni a ketogén étrendhez, hiszen a sejtjeink többsége ügyesen hasznosítja a zsírsavakat és/vagy a ketontesteket.

A ketogén táplálkozás fantasztikus választás ha fogyni szereténk, de vannak más, előnyei is, például kisebb éhség érzet és a folyamatos magas energiaszint. Hiszen a vércukor leesésével beindul a keto hybrid motor és nem fogunk hipoglikémiás tüneteket érezni, hanem beindul a zsírégetés.

Amikor a szervezet ketonokat állít elő zsírból, beindul a keto hybrid motor és a test ketózis anyagcsereállapotba lép. A táplálkozáson túl a böjt a leggyorsabb módja, hogy elérjük ezt az állapotot, de nem feltétlenül szükséges éheznünk, hiszen a ketogén táplálkozással éhezés nélkül tudunk zsírt égetni.

A keto diéta másrészt ketózist eredményez, és határozatlan időre is fogyasztható. A böjtnek számos előnye van - beleértve a fogyást is - anélkül, hogy böjtölnie kellene


Hogyan készülnek a ketontestek?

A ketonoknak három formájuk van (AcAc, BHB, aceton) és zsírégetés közben energia felhasználás céljából acetoacetát, majd BHB keletkezik, melléktermékként pedig megjelenik az aceton is.

A legtöbb szervünk tökéletesen fel tudja használni a ketonokat ahhoz, hogy energiát nyerjen belőlük. A ketonok a májsejtek energia-gyáraiban (mitokondriumokban) készülnek úgy, hogy a megérkező zsírsavakat egy transzferáz enzim elszállítja a mitokondriumba, ahol azok további biokémia folyamatok ketontestekké alakítanak, ez a ketogenesis folyamata

A ketonok száma alvás, illetve böjtölés közben is megnő.

A biokémia alapismeretek során világossá válik számunkra, hogy minél hamarabb csökkentjük a bevitt szénhidrát mennyiségét, annál könnyebben tudunk felkészülni a ketogén diétára és annál kevésbé lesz nehéz az átállás.

Összefoglalva: A ketogén táplálkozás egy anyagcsere folyamatra épülő diéta, melynek számos jótékony hatása mellett a súlyvesztés csak az egyik pozitiv mellékhatás.


A keto diéta során kerülendő ételek

  • Bármilyen hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszer
  • Minden gabona, még a teljes kiőrlésű is!
  • Üzemben tenyésztett sertés vagy hal
  • Feldolgozott ételek
  • Mesterséges édesítőszerek
  • Finomított zsírok vagy olajok
  • Alacsony zsírtartalmú, alacsony kalóriatartalmú és nulla szénhidráttartalmú feldolgozott termékek
  • Tej
  • Alkoholositalok, édes italok, üdítők
  • Trópusi gyümölcsök, mint az ananász, a mangó és a banán
  • És egészségügyi okokból kerülje a szójatermékeket is
© 2022 Hajniízei receptjei. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el